5 belangrijke vragen als je zelf een vloer gaat leggen

zelf vloer leggen
door admin
Categorie: Bedrijven

Een nieuwe vloer leggen wordt steeds makkelijker en is allang niet meer voorbehouden aan de vakman alleen. Dankzij gebruiksvriendelijke legsystemen en goede online informatie kan jij als doe-het-zelver ook uitstekend je eigen vloer leggen! Het belangrijkste is een goede voorbereiding, en de juiste tools om je helpen. Welke vragen moet je jezelf stellen, voor je aan deze klus gaat beginnen? Wij zetten de 5 belangrijkste voor je op een rij.

1) Welk type vloer past het beste bij jou?

Het begint natuurlijk bij de basis: welk type vloer ga je eigenlijk leggen? Je keuze stem je af op visuele voorkeuren, maar ook op de functionaliteit van de vloer. Komt hij bijvoorbeeld in een natte ruimte te liggen, zoals de badkamer of het toilet? Dan is het handig dat je nieuwe vloer waterbestendig is. En werk je in een gehorig appartement? Dan zijn de geluiddempende kwaliteiten van je vloer weer belangrijk.

In onderstaande overzicht hebben we de meest verkochte vloeren en hun belangrijkste kwaliteiten voor je op een rij gezet. Dit kan je helpen de vloer te kiezen die het beste bij jouw project past!

Laminaat

Budgetvriendelijk +++++
Duurzaam ++
Waterbestendig +
Geluiddempend +
Makkelijk leggen ++++

Click pvc

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen ++++

Plak pvc

Budgetvriendelijk ++++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +

Kurk

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig ++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +++

Onlinevloershop helpt je graag kiezen

Een nieuwe vloer leg je niet elke dag; we kunnen ons voorstellen dat je graag wat meer informatie wil om de juiste keuze te kunnen maken. Vraag gerust advies aan de specialisten van Onlinevloershop; zij zijn experts in het leggen van vloeren en kunnen je aan de hand van een paar simpele vragen naar de beste keuze begeleiden. En heb je jouw droomvloer gevonden? Dan kun je hem ook voordelig aanschaffen in hun overzichtelijke webshop!

2) Heb je een ondervloer nodig?

Vraag nummer twee heeft te maken met de beschermende ondergrond van je vloer. Want: heeft jouw nieuwe vloer een ingebouwde ondervloer (bijvoorbeeld van kurk of alufoam) of moet je die apart aanschaffen? Een ondervloer heeft belangrijke kwaliteiten als het gaat om geluiddemping en isolatie, dus dit is een stap die je zeker niet wil overslaan. Ook komt je vloer er een stuk stabieler van te liggen, en heeft hij een egaliserende werking. Controleer dus of je een ondervloer nodig hebt en stem hem goed af op de vloer die je gaat leggen.

3) Hoe bereken je hoeveel je moet bestellen?

Heb je eenmaal de juiste vloer gevonden, dan is het tijd om hem te gaan bestellen. Maar: hoeveel pakken heb je dan eigenlijk nodig? En hoe zit dat bij je ondervloer? Je kunt dit makkelijk berekenen aan de hand van het aantal vierkante meters dat je wil gaan leggen. Meet de lengte en de breedte van het vloeroppervlak, en vermenigvuldig deze twee maten met elkaar om het aantal vierkante meters te krijgen. Bekijk vervolgens de pakinhoud en deel het totale aantal vierkante meters door de pakinhoud in m2. Rond naar boven af; zo weet je precies hoeveel pakken je moet bestellen!

Tip: Houd altijd rekening met wat snijverlies tijdens het leggen, en bestel zo’n 5% extra. Zo voorkom je dat je tegen het einde van je klus zonder materialen komt te zitten!

4) Welke tools heb je nodig om je vloer te kunnen leggen?

Voordat je aan de slag gaat met je vloer, is het slim om de juiste tools klaar te hebben liggen. Zo gaat het leggen een stuk vlotter en leg je jouw vloer mooi strak! Breng afstandhouders aan langs de randen van je vloer, zorg dat vloerdelen op maat kan maken (informeer welk type zaag of mes bij jouw vloer past), bescherm je knieën met een schuimkussen of kniebeschermers, en zorg bij het leggen van een harde vloer dat je vloerdelen perfect op elkaar aansluiten met behulp van een hamer, trekijzer en stootblok. Met de juiste hulpmiddelen wordt jouw vloer leggen een eitje!

  • Wigjes of andere afstandhouders
  • Kniebescherming
  • Een passende zaag
  • Hamer
  • Trekijzer
  • Stootblok

5) Waarmee maak je jouw vloer helemaal af?

Een vloer is natuurlijk pas helemaal af als je alle randen en oneffenheden tot in detail hebt afgewerkt. De overgang naar naastgelegen muren moet perfect zijn, en ook wil je hoogteverschillen tussen verschillende vloerdelen onzichtbaar wegwerken. Ook verwarmingsbuizen en traptreden kunnen een uitdaging vormen: gelukkig bestaan er ook genoeg hulpmiddelen om dit soort probleemgebieden prachtig af te werken. Denk dus ook aan de volgende producten voor de afwerking van je vloer:

  • Muur- of plakplinten
  • Rozetten (bij verwarmingsbuizen e.d.)
  • Dilatatieprofielen (bij vloerdelen met ongelijke hoogtes)
  • Hoekprofielen (bij traptreden e.d.)

Blijf je met andere vragen achter?

Als je nog twijfelt over bepaalde aspecten van een vloer leggen, schroom dan niet en vraag de experts van Onlinevloershop om hulp. Ze adviseren je geheel vrijblijvend bij iedere vraag die je maar hebt! Dankzij hun vele jaren ervaring met het leggen van vloeren vinden ze samen met jou altijd de juiste oplossing.