Veilig de weg op met een beperking of handicap

rolstoelauto
door admin
Categorie: Bedrijven

Heb jij of één van jouw gezinsleden een beperking of handicap? Dan is vervoer bij jullie thuis ongetwijfeld een veelbesproken topic. Want: hoe zorg je ervoor dat iemand met een beperking veilig van A naar B komt, mét de benodigde hulpmiddelen? Vaak is er aangepast vervoer nodig: een normale auto is vaak lastig te bedienen voor iemand met een handicap, en biedt meestal niet voldoende plek om een hulpmiddel in te vervoeren. Rolstoelauto’s zijn dan dé oplossing: een aangepaste auto, die volledig ingericht is voor veilig en praktisch vervoer van iemand met een beperking. Wat is er allemaal mogelijk, en waar let je op als je een rolstoelauto gaat kopen?

Zelf rijden of gereden worden?


Waar je allereerst over na moet denken, is of je met jouw handicap achter het stuur kan (en wil) plaatsnemen. Veel mensen vinden de autonomie om zelf te kunnen rijden prettig, en er zijn ook steeds meer aanpassingen die dat uitstekend mogelijk maken. Welke beperking je ook hebt! Heb je al een rijbewijs, ga dan eens met het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) in gesprek over de aanpassingen die nodig zijn om jou weer rijgeschikt te kunnen verklaren.

En wil je liever gereden worden, of laat jouw handicap het niet toe dat je zelf rijdt? Dan is de vervolgvraag of je zelfstandig op een stoel kunt plaatsnemen, of met hulpmiddel en al het voertuig in moet. Dit is bepalend bij het verdere ontwerp van jouw rolstoelauto! Wat je wensen of vereisten ook zijn, een specialist kan je helpen om je rolstoelauto precies voor jou op maat te maken.

Zoveel mensen, zoveel wensen


Iedere handicap of beperking brengt zo zijn eigen vereisten met zich mee als het op vervoer aankomt. Soms is een simpele extra handgreep of lier voldoende, en in andere gevallen zijn er meerdere aanpassingen nodig om de auto werkbaar te maken voor jullie situatie. Gelukkig zijn de laatste decennia de mogelijkheden ontzettend uitgebreid als we het over auto-aanpassingen hebben. Voor iedere uitdaging is er wel een oplossing te bedenken! Bespreek jouw vereisten voor een functionele auto eens met een specialist en ontdek wat er mogelijk is. Je kunt onder meer denken aan:

  • Aangepaste besturing (handmatig of aangepaste pedalen)
  • Verschillende soorten liften of lieren
  • Vastzetsystemen voor de rolstoel of scootmobiel
  • Oprijplaat of -goot

Je bestaande auto aan laten passen

Een rolstoelauto aanschaffen betekent vaak dat je afscheid neemt van een bestaande auto, die niet aangepast is aan jouw wensen. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn! Ook je huidige auto kun je in sommige gevallen prima laten ombouwen naar een rolstoelauto: als de ruimte binnenin voldoende is, kun je deze uitstekend behouden met enige aanpassingen. Een fijne optie als je eigenlijk heel tevreden bent over je huidige auto! Informeer bij een specialist of jouw auto geschikt is als rolstoelauto.

Belastingvoordeel bij je rolstoelauto

Ben je volledig afhankelijk van je rolstoel, en ga je voor een bestelauto of bus als rolstoelauto? Dan kun je vaak een grijs kenteken aanvragen voor deze auto. Dat levert je jaarlijks aanzienlijk wat voordeel op! Je betaalt minder motorrijtuigenbelasting, en ook bespaar je op de BPM. Weten of jij in aanmerking komt voor deze belastingvoordelen? Ga in gesprek met de Belastingdienst en informeer naar de mogelijkheden van een grijs kenteken.

  • Laag tarief wegenbelasting
  • Teruggaaf BPM

Een nieuwe rolstoelauto of een occasion?

De laatste belangrijke keuze als je je op een rolstoelauto oriënteert: ga je voor een nieuw model, of een occasion? Natuurlijk is het fijn om een hagelnieuwe auto te hebben die nog niemand voor jou heeft gebruikt, maar een nieuwe auto is financieel gezien niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig is er ook een levendige occasionmarkt voor rolstoelauto’s, die zeker de moeite waard is om nader te onderzoeken. Elke occasion kun je door een specialist ook weer laten aanpassen naar jouw wensen en vereisten!

Ben jij helemaal klaar voor je eigen rolstoelauto? Neem dan eens een kijkje in het aanbod van Kikkert Rolstoelauto’s. Er zijn altijd veel interessante modellen beschikbaar, of je nu een nieuw of tweedehands model zoekt. Bekijk het huidige aanbod op hun site!


Vind jouw rolstoelauto bij Kikkert