Waar let je op als je textieldoek gaat laten bedrukken?

textieldoek bedrukken eigen ontwerp
door admin
Categorie: Bedrijven

Een uniek cadeau, of veelzijdig promotiemateriaal voor jouw bedrijf? Textieldoek is op vele manieren te gebruiken en biedt je een strakke basis voor de mooiste prints. Laat een dierbare foto op doek afdrukken of geef jouw favoriete kunstwerk een ereplaatsje in huis. Of zet het in voor zakelijk gebruik: met een betrekkelijk laag budget laat je de mooiste reclamedoeken maken, die snel te verwisselen zijn en jarenlang mooi blijven.


Voordat je textieldoek gaat laten bedrukken, heb je een aantal keuzes te maken. Waar kies je voor, en hoe zorg je dat jouw doek het beste uit de verf komt? Wij geven je een aantal tips mee, waardoor jouw project sowieso een succes wordt. Op welke dingen moet je letten als je een textieldoek gaat laten bedrukken?

Waarom kiezen voor textiel?


Textiel is een veelzijdig materiaal, dat zich eenvoudig laat bedrukken met verschillende druktechnieken. Het is ook geschikt voor de grotere producties: doeken van meters hoog en breed zijn geen enkel probleem, omdat het materiaal zo licht van gewicht is. En door jouw print levensgroot (of groter) op te blazen, maak je zeker weten indruk op iedereen die voorbij komt!

Textieldoek laat zich met de juiste hulpmiddelen prachtig strak monteren, en het is ook nog eens makkelijk op ieder gewenst moment te vervangen. Eenmaal opgevouwen neemt het doek nooit meer ruimte in dan een flinke schoenendoos. En omdat het relatief voordelig te produceren is, kun je dus gemakkelijk afwisselen tussen verschillende doeken!

 • Voor grote én kleine producties
 • Lichtgewicht materiaal
 • Levensechte prints
 • Makkelijk te bevestigen en te wisselen
 • Eenvoudig opvouwen en opbergen

1) De textielsoort

Ga je voor jouw project werken met textieldoek, dan is het van groot belang dat je het juiste type textiel kiest. Er bestaan namelijk vele soorten textieldoek: ieder met hun eigen voordelen en nadelen. Het is dus belangrijk om goed te bedenken waar je doek komt te hangen, en welke vereisten er zijn aan de kwaliteiten van het gekozen textiel. Zo komt je textieldoek het beste tot zijn recht, en gaat het zo lang mogelijk mee!


Komt jouw doek bijvoorbeeld buiten te hangen? Dan is het goed om een textielsoort te kiezen die weerbestendig is, en niet beschadigd kan raken door wind. Hang je jouw doek binnen, dan is dit minder van belang. Daarnaast is de textielsoort die je kiest bepalend voor de uitstraling van je werk: moet de finish glanzend of juist mat zijn, en mag het doorschijnend zijn of juist niet?

2) De printtechniek


Als je een textielsoort gaat kiezen, moet je eigenlijk ook direct nadenken over hoe deze hand in hand gaat met de druktechniek die je voor ogen hebt. Niet iedere druktechniek is namelijk geschikt voor iedere soort textiel! Door je textielsoort en de printtechniek slim te combineren, zorg je voor een adembenemend resultaat met levensechte kleuren, dat bovendien jaren meegaat. Welke opties heb je als het op printtechnieken aankomt?

UV print


De meest gebruikte techniek bij het bedrukken van textiel is UV printing. Deze sterke druktechniek blijft bovenop de stof liggen en kleurt de stof op een unieke, extra dekkende manier. De print zie je alleen aan één kant van de stof; de andere kant blijft onbedrukt.

 • Droogt snel
 • Hecht uitermate goed
 • Aan één zijde zichtbaar

Sublimatie print

Waar UV prints bovenop de stof blijven liggen, dringt een sublimatie print diep door in de vezels van de stof. De volle kleuren zijn daardoor aan beide kanten van de stof te zien! Wel opletten dus bij tekstuele prints: die zijn altijd op één kant in spiegelbeeld te lezen.

 • Diepe, volle kleuren
 • Dringt diep door in de stof
 • Zichtbaar aan beide zijden

3) De bevestiging van het doek


Een textieldoek komt alleen mooi tot zijn recht als hij op de juiste manier bevestigd wordt. Door hem netjes strak te hangen, komt het design extra mooi uit de verf en is het niet te onderscheiden van plaatmateriaal. Bij de keuze voor de manier van bevestigen is het ook goed om na te denken over het gebruik van je doek: blijft hij jaren op zijn plaats, of moet hij eens in de zoveel tijd verwisseld worden?


Als je textieldoek regelmatig plaats moet maken voor een ander ontwerp, is het handig om een flexibele bevestiging te kiezen, zoals een peesafwerking of klittenband. Welke keuzes heb je?

 • Klittenband (op frame)
 • Peesafwerking (in frame)
 • Keder (in frame)
 • Tunnelafwerking (i.c.m. buizen)

Jouw textieldrukwerk in vertrouwde handen


Wil jij jouw textiel laten bedrukken door een echte specialist? Een betrouwbare partner, waar je ook terecht kunt voor professioneel advies? De experts van Megavista hebben veel ervaring in het bedrukken van textiel en kunnen je ook alles vertellen over verschillende textielsoorten en bevestigingsmaterialen. Ze denken graag met je mee, en helpen je van A tot Z met jouw textieldoek. Neem eens een kijkje op hun website en ontdek wat ze voor jou kunnen doen!


Textielprints van Megavista