Zelf je houten vloer onderhouden? Dat kan!

door admin
Categorie: Bedrijven

Het onderhouden van je houten vloer is niet langer iets dat alleen uitgevoerd kan worden door een professional. Je kunt het namelijk ook zelf! Hoe? Wij leggen het je in het kort uit, zodat jij jouw houten vloer kunt onderhouden, waardoor deze er weer als nieuw uitziet en weer jaren mee kan.

Dagelijks onderhoud, periodiek onderhoud of renovatie?

Allereerst moet er onderscheid worden gemaakt tussen de drie verschillende vormen van onderhoud: dagelijks onderhoud, periodiek onderhoud en renovatie. Onder dagelijks onderhoud verstaan we het stofzuigen, dweilen en/of vegen van de vloer (in de praktijk wordt dit niet dagelijks, maar wekelijks uitgevoerd). Periodiek onderhoud, daarentegen, is het aanbrengen van een nieuwe olie- of laklaag om de vloer weer een mooi uiterlijk te geven. Renovatie is nodig wanneer de vloer beschadigd of verweerd is en/of gebruikssporen vertoont.

Werkwijze

Gezien je informatie aan het inwinnen bent op het internet, gaan we ervan uit dat je niet wilt weten hoe je het dagelijkse onderhoud uitvoert, maar dat jouw vloer toe is aan een periodieke onderhoudsbeurt of misschien zelfs renovatie.

Periodiek onderhoud

Voor periodiek onderhoud geldt altijd dat je eerst het dagelijkse onderhoud uit moet voeren. Daarna kun je het periodieke onderhoud uitvoeren. Hoe dit eruitziet, verschilt per vloer. Hieronder gaan we ze langs.

 • Lakvloer

  Reinig de vloer na het dagelijkse onderhoud met een vlekkenreiniger en/of intensieve reiniger en breng vervolgens een nieuwe polishlaag aan.

 • Olievloer

  Reinig de vloer na het dagelijkse onderhoud met behulp van een intensieve reiniger en breng vervolgens een nieuwe laag onderhoudsolie aan.

Renovatie

Is de vloer verweerd of beschadigd of vertoont de vloer gebruikssporen? Dan is renovatie nodig:

 1. Begin met het dagelijkse onderhoud om ervoor te zorgen dat de vloer stof- en vuilvrij is.
 2. Schuur vervolgens de gehele houten vloer. Begin met een groffe korrel en werk in verschillende schuurgangen naar een fijne korrel toe om het mooiste resultaat te behalen.
 3. Breng tot slot een nieuwe lak- of olielaag aan en laat de vloer goed drogen.

  Wat heb je nodig?

  Natuurlijk heb je het juiste gereedschap nodig bij het onderhouden van je houten vloer. Zo heb je voor het dagelijkse onderhoud bijvoorbeeld een stofzuiger, dweil en/of veger nodig. Voor het periodieke onderhoud geldt dat je de juiste reinigers, polishers en/of onderhoudsoliën nodig hebt. Voor renovatie geldt dat je de juiste schuurmiddelen en vervolgens de juiste lak of olie nodig hebt.

  Onze tip bij het kiezen van de juiste reinigers, lakken en/of oliën is: kies ze allemaal van één merk. Zo weet je zeker dat ze het beste met elkaar werken. Ga het liefst ook goed na met welk merk je vloer momenteel behandeld is.

  VloeronderhoudswinkelJe kunt je houten vloer prima zelf onderhouden, zolang je weet waar je mee bezig bent én de juiste producten gebruikt. Gelukkig kun je die tegenwoordig eenvoudig online vinden, vaak met volledige tekst en uitleg. Vind bijvoorbeeld de schuurmiddelen, oliën en lakken die jij nodig hebt bij Vloeronderhoudswinkel.