Van het gas af? Dit zijn je opties voor elektrisch koken

elektrisch koken
door mariekeknippers@ram-marketing.nl
Categorie: Blog


Van het gas af? Dit zijn je opties voor elektrisch koken


De overstap van gas naar elektrisch koken wordt steeds populairder in Nederland. Dit komt omdat elektrisch koken veiliger, energiezuiniger en milieuvriendelijker is. Bovendien helpt het bij de overgang naar een duurzame toekomst zonder aardgas. Maar welke opties heb je eigenlijk als je elektrisch wilt gaan koken? In dit artikel bespreken we de drie belangrijkste mogelijkheden: de inductiekookplaat, de keramische kookplaat en de elektrische kookplaat. Daarnaast geven we tips over waar je op moet letten bij de overstap, en mogelijkheden voor professionele hulp bij installatie.

1) Inductiekookplaat

Een inductiekookplaat is een van de populairste keuzes voor elektrisch koken. Deze kookplaat werkt op basis van elektromagnetische velden. Zet je een pan op de kookplaat, dan wordt er een magnetisch veld gecreëerd dat de pan direct verwarmt. Dit zorgt ervoor dat de warmte heel snel en efficiënt wordt overgebracht. Maar wat zijn de voordelen en de nadelen van koken op inductie?

 • Snelheid: Een inductiekookplaat verwarmt pannen veel sneller dan andere kookmethodes.
 • Veiligheid: De kookplaat zelf wordt niet heet, alleen de pan. Daardoor brand je je niet zo snel.
 • Energiezuinig: Inductiekookplaten zijn erg efficiënt omdat er weinig warmte verloren gaat.
 • Makkelijk schoon te maken: De gladde, vlakke oppervlakte maakt schoonmaken bijzonder simpel.
 • Kosten: Inductiekookplaten zijn vaak duurder in aanschaf dan andere soorten kookplaten.
 • Speciale pannen nodig: Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Je hebt pannen nodig met een magnetische bodem.

2) Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat lijkt veel op een inductiekookplaat, maar werkt op een andere manier. Onder de glasplaat zitten elektrische spiralen die de kookzones verwarmen. Dit type kookplaat is een goede middenweg tussen traditioneel elektrisch koken en de modernere inductieoptie. Wat zijn de voor- en nadelen van keramisch koken?

 • Eenvoudig in gebruik: Keramische kookplaten zijn makkelijk te bedienen met duidelijke, vaak digitale knoppen.
 • Geschikt voor alle pannen: Anders dan bij inductie kun je alle soorten pannen gebruiken.
 • Modern uiterlijk: De gladde glazen oppervlakte ziet er modern uit in elke keuken.
 • Langzamer: Het duurt langer voordat de kookzones op temperatuur zijn vergeleken met inductie.
 • Restwarmte: De kookzones blijven langer heet nadat je ze hebt uitgezet, wat gevaarlijk kan zijn.

3) Elektrische kookplaat

Voor wie op zoek is naar een eenvoudige en betaalbare oplossing, zijn traditionele elektrische kookplaten een goede optie. Deze kookplaten bestaan uit gietijzeren platen die door middel van elektrische spoelen worden verwarmd. Hoewel ze niet zo snel opwarmen als inductie- of keramische kookplaten, zijn ze betrouwbaar en duurzaam. Een nadeel is dat ze langer nodig hebben om af te koelen, wat ze iets minder veilig maakt.

Overstappen naar elektrisch koken: waar moet je op letten?

Bij de overstap naar elektrisch koken zijn er enkele praktische zaken om rekening mee te houden. Ten eerste moet je elektrische installatie geschikt zijn voor de extra belasting van een elektrische kookplaat. In sommige gevallen kan dit betekenen dat je je groepenkast moet uitbreiden, of een nieuwe stroomvoorziening moet aanleggen. Daarnaast is het belangrijk om de juiste kookplaat te kiezen die past bij jouw kookstijl en budget. Overweeg de energiekosten en onderhoudsvereisten van elke optie voordat je een beslissing neemt.

 • Zorg dat je stroomvoorziening toereikend is
 • Kies een optie die bij jouw stijl en budget past.

Professionele hulp inschakelen

Het kan slim zijn om een professional in te schakelen voor de installatie van je nieuwe kookplaat. Een ervaren elektricien kan ervoor zorgen dat de installatie veilig en correct wordt uitgevoerd, zodat je straks zorgeloos kunt genieten van je nieuwe kookoplossing. Bij Zeeman Elektro bieden we je verschillende diensten voor het veilig installeren van elektra, inclusief de installatie van elektrische kookplaten. Onze deskundige monteurs staan klaar om je te helpen bij de overstap naar elektrisch koken.

Ben jij klaar om de overstap naar elektrisch koken te maken? Bezoek Zeeman Elektro voor meer informatie en professionele ondersteuning.